[kapcsolat]   husken

Karácsonyi nyitva tartás

 

LitFest

 

karácsony nagyinál

 

wmu meghosszabbitott

 

MaJel nyitva tartás

 

kitüntetés

 

MTN

 

eperjesi egyetem

 

KSK plakett

 

Rovás Google naptár

 

ISSN 1337-7167
< Képzőművészet < Videóanyagok < Irodalom < Színház < Társadalom​ < Programok < Utazás < Építészet < Médiavisszhang

 

ArtResidence

ArtResidence

reakció
MaJel Rovás Központ

 

Szabó Ottó

 

2%

 

Szabadiskola

 

Felvideki események

 

Kultiplex

 

Zeman Zoltán

 

ŠÚV
<<< Vissza a főldalra

Alberto Campo Baeza

szerző: Václav Kinga 2013-03-01

 

Alberto Campo Baeza

 

Alberto Campo Baeza spanyol építész Valladolidban született, majd tanulmányait Madridban végezte, ahol jelenleg is él. Építészetére a formák minimalista, már-már puritán kezelése jellemző, saját maga leginkább az egyszerű struktúrák tiszta logikáját tiszteli. Első munkáiban a falak sima fehérsége dominált, a későbbiekben visszatér az anyagok természetes színvilágához, például a nyersbeton durva felületéhez.
A fehér színű stukkóborítás nemcsak felületi elem, hanem nagymértékben befolyásolja épületeinek karakterét is. A színvilág a Földközi-tenger tradicionális építészetére emlékeztet. Campo Baeza munkáinak nagy része is Spanyolországban található, ahol magas a napos órák száma egy évben. Így az úgynevezett fehér koncepció nemcsak esztétikai kérdés, gyakorlati okai is vannak. Mindemellett olyan keretet ad épületeinek, amely összefogja annak egyes elemeit.
A visszafogott színvilág igencsak megfelelő hátteret képez Campo Baeza kedvelt fény-árnyék játékainak. Ars poeticája szerint, ha egy épület nem ragyog, nem is nevezhető architektúrának. Belső tereiben a fényt folyamatosan irányítja, nemcsak vízszintes, de függőleges és átlós irányban is játszik vele.

Andalúzia Emlékmúzeum
Az épület struktúrája rendkívül egyszerű, két egymásra merőleges téglatest alkotja, az egyik vízszintes, a másik függőleges irányban terjeszkedik. A fekvő téglatest egy központi, ovális udvar köré összpontosul, amelynek három emeletet összekötő rámparendszere éles kontrasztban áll a kubuszok racionális jellegével. Az épület vertikális eleme az egész város domináns urbanisztikai pontjává vált. Ehhez csak hozzásegít az épület elhelyezkedése is. Mivel a telek a városba vezető autópálya közvetlen közelében helyezkedik el, a függőleges elem mintegy kapuként is szolgál. Homlokzatán a New York-i Times Square mintájára egy óriási kivetítő található. A téglatest másik oldalát a sok kicsi ablak alkotta plasztikus felület teszi izgalmassá.

Between Cathedrals – Katedrálisok között
A fehér korszak egyik alkotása a Between Cathedrals nevet viselő épület. Az épület eredeti célja az volt, hogy lefedje és védje a Cádiz egyik terén található archeológiai feltárási területet. Baeza egy síkot emelt a terep fölé, amelyről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. A magasított megoldás azért is fontos, mert általa a néző horizontja megemelkedik, s nem zavarja a kilátásban a tér mellett húzódó, igencsak forgalmas autóút. A könnyű platform szinte lebeg, fehéren világító színével pedig úgy illeszkedik be a régi és új katedrális közötti térbe, hogy egy nem agresszív, de meghatározó építészeti elemet képez abban.

Guerrero House
Az alapvető koncepció lényegében egy merőben gyakorlati szempont esztetizálására épül. Kiindulási alap a fény-árnyék játék volt, valamint az erős napsütés elleni védekezés. Baeza ügyes térszervezéssel és formaképzéssel ezt a szükségletet egy építészetileg értékes atipikus megoldássá változtatja. A 33 x 18 méteres telek köré nyolc méter magas falakat épít, s a telek központjában található épület mennyezetét is ebbe a magasságba helyezi. Ahhoz, hogy ez a tér árnyékos legyen, két udvar felőli oldalán fedett tornácot alakít ki, célja, hogy megvédje az ablakokat és belső tereket a közvetlen napfénytől és ezáltal a túlhevüléstől. A ház többi helyisége a központi tér köré csoportosul. A bejárat az első udvarról nyílik, az itt található narancsfák tulajdonképpen az épület tengelyét jelölik. Az egész épület ezen a rendkívül egyszerű, ám formailag elegáns ötleten alapul.


Gaspar House
Az épület kompozícióját néhány téglatest egymáshoz való viszonya határozza meg. A tökéletes fehér falak, a keret nélküli ablakok, a medence színe együttesen szintén a mediterrán vidékek színeit tükrözik, amelyekhez, mint érdekes kompozíciós elemek, a telek határain túl látható fák szolgáltatnak hátteret.

Kulturális Központ, Cobquecura, Chile
A kulturális központ terve a chilei tengerpart egyik elnéptelenedett részére készült. A felkérés szellemében egy visszafogott épületet alkotott, amelynek anyaghasználatában a beton, üveg és a vas dominál. A koncepció Pedro da Valdivio Santiago de Chile-i városrendezési tervére reagál derékszögű, római típusú elrendezésével. Az épület alapját egy 24 x 24 méteres négyzet alkotja, amelyet 4 x 4 méteres modulrendszerre osztott. A központi, multifunkcionális tér nagyjából 12 x 12 méteres. Az öltözők, irodák, raktárhelyiségek egy másik üvegkockában kaptak helyet. A két épületrész nincs is összekötve, kizárólag kintről lehet megközelíteni egyik-másik kockát. Az egész kompozíció domináns eleme a 4 x 4 méteres négyzeten alapuló toronyváz.
 


Az Ön véleménye

név:

e-mail:

hozzászólás:


biztonsági
kód:


Nem látom a kódot
- Ide Írja be a biztonsági kódot!
 

Vélemények :