[kapcsolat]   husken

Karácsonyi nyitva tartás

 

LitFest

 

karácsony nagyinál

 

wmu meghosszabbitott

 

MaJel nyitva tartás

 

kitüntetés

 

MTN

 

eperjesi egyetem

 

KSK plakett

 

Rovás Google naptár

 

ISSN 1337-7167
< Képzőművészet < Videóanyagok < Irodalom < Színház < Társadalom​ < Programok < Utazás < Építészet < Médiavisszhang

 

ArtResidence

ArtResidence

reakció
MaJel Rovás Központ

 

Szabó Ottó

 

2%

 

Szabadiskola

 

Felvideki események

 

Kultiplex

 

Zeman Zoltán

 

ŠÚV
<<< Vissza a főldalra

Grin Grin park, Fukuoka, Japán

szerző: Václav Kinga 2010-09-13

 

Grin Grin park, Fukuoka, Japán

    A Grin Grin park tulajdonképpeni koncepcióját a folyamatos japán helyhiány látszik kigenerálni. A gesztus, amellyel Toyo Ito a föld alá rejti a belső tereket, a park zöldjét pedig felfuttatja egészen a tetőre, organikus átmenetet képezve így a terep és maga az épület között, ugyan nem egy hallatlan ötlet, ellenben nagyon hasznos: megkétszerezi a kihasználható tereket, és az így keletkező formák izgalmas építészeti élményt kínálnak. Toyo Ito pedig nem hagyja ki ezt a lehetőséget, s a szabad vonalvezetésű épület óriási tetőablakai alatt egy botanikus kertet alakít ki, amely a beáradó fényben fürdik, burjánzik, dzsungelesedik el. Így hoz be zöldet az enteriőrbe is.
    Az épület tulajdonképpen három fő kompoziciós részre osztható, egészen pontosan három dombra. Ezt a domborzati hármasegységet csak az ablakok vagy a bejárati csarnok bontja meg olykor.
    A park és a botanikus kert épülete egy racionális urbanisztikai struktúrában helyezkedik el, kontrasztot képezve annak. Japán szigora és önfegyelme talán ebben a formában élte ki (esetleges) buja hajlamait?
    Hozzá kell tenni azonban, hogy ez a szabadság valójában komoly technológiai felkészülést és statikai számításokat igényelt. Mert nemcsak egy bonyolult formát kellett kivitelezhető geometriába módosítani, a helyzetet bonyolította az, hogy a tetőszerkezet felső része füvesítve lesz, s ez többletterhelést jelent, nem is beszélve arról, hogy az oda felmászkáló emberek súlyát is el kell bírnia.
    A digitális formák sokat emlegetett kivitelezési nehézségei az utóbbi időben egyre inkább leküzdhetőnek tűnnek. Az építészek mellett egyre ismertebbé válnak a konstrukciós irodák nevei is, mint például az AGU, ARUP, Designtoproduction vagy Mutsuro Sasaki neve, aki a fukuokai Grin Grin park kivitelezését segítette.
    Mutsuro Sasaki kidolgozott egy módszert, amellyel az építész által „skiccelt” formát transzformálták egészen addig a stádiumig, amíg az statikailag megfelelt és életképesnek bizonyult. Ezt a módszert „Sensitivity Analysis Method”-nak nevezte el. A módszer tulajdonképpen egy optimalizációs folyamat, amelyben a „szabad forma” egyes részeit modifikálják, hogy eliminálják a szerkezetben létrejövő feszültséget, figyelembe véve természetesen az építész által felvázolt eredeti formát, hogy az csak minimális mértékben változzon el. Ebben az esetben sikerült egy olyan formát kigenerálni, amely kezdetben 2 méterrel, majd 14 cm-es kilengésben tért el az eredeti skicctől, majd ezt is sikerült 2 cm-re csökkenteni. A három dombszerű képződmény teljes hossza 190 m, szélessége 50 m és a tetőszerkezet vastagsága 40 cm. 
    Az, hogy a bonyolult geometriájú vasbeton konstrukció saluzását elkészíteni elképesztően bonyolult munka volt, már csak hab a tortán. 400 munkás dolgozott rajta, és 2000 m3 betont használtak fel a kivitelezésére. Tudni kell, hogy egyetlen sík felület sem található a formában.
    Az épületet 2005-ben fejezték be. Azóta sokat fejlődtek a kivitelezési módszerek, lehetőségek. Csak hogy lássuk a különbséget: Yu-Tung Liu és Chor-Kheng Lim Toyo Ito tervét egy olyan tervnek minősítették, amely bár integrálja a digitális módszereket, mégis a klasszikus tektonika szellemében születtek.

 

Alkotó: Toyo Ito & Associates Architects (Toyo Ito, Toyohiko Kobayashi, Hiroyuki Shinozaki, Maya Nishikori, Yoshitaka Ihara)
Szerkezet: Sasaki Structural Consultants
Funkció: kultúra
Befektető: Fukoka város
Alapterület: 5000 m2
Kivitelzés: 2003–2005
Helyszín: Hakata öböl, Fukuoka, Japán
Fotók: Scarlet Green

 


Az Ön véleménye

név:

e-mail:

hozzászólás:


biztonsági
kód:


Nem látom a kódot
- Ide Írja be a biztonsági kódot!
 

Vélemények :

név: bea e-mail: kralbea@yahoo.com dátum: 2010-09-14
...hát, ez már döfi. Ezen a sok dolgon kivül én hozzátenném, hogy szép. Bár tudom, ez relativ fogalom, de ha megnézem a képeket, f?leg a "madártavlatosakat", azt mondanám, hogy ilyen nagy területen szebb ember alkotta építményt még nem is láttam. Hihetetlen az a 40cm-es tet?szerkezet, nem is beszélve err?l a Mutsuro Sasaki-ról, aki ezt az elméletet kiötlötte.