[kapcsolat]   husken

Karácsonyi nyitva tartás

 

LitFest

 

karácsony nagyinál

 

wmu meghosszabbitott

 

MaJel nyitva tartás

 

kitüntetés

 

MTN

 

eperjesi egyetem

 

KSK plakett

 

Rovás Google naptár

 

ISSN 1337-7167
< Képzőművészet < Videóanyagok < Irodalom < Színház < Társadalom​ < Programok < Utazás < Építészet < Médiavisszhang

 

ArtResidence

ArtResidence

reakció
MaJel Rovás Központ

 

Szabó Ottó

 

2%

 

Szabadiskola

 

Felvideki események

 

Kultiplex

 

Zeman Zoltán

 

ŠÚV
<<< Vissza a főldalra

Közösségi ház, Slavonice

szerző: Václav Kinga 2010-08-25

 

Közösségi ház, Slavonice

Tervező: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch (Opočenský Valouch architekti)

   A prágai OV-A (Opočenský Valouch architekti) építésziroda (Jiří Opočenský és Stěpán Valouch) tervezte a slavonicei közösségi ház rekonstrukcióját, amellyel 2009-ben megnyerték az Architecture Award fiatal építészeknek kijáró díját, a Josef Hlávka-díjat.

   Az épületet 1932-ben kezdték el építeni az eredeti várfalak maradványaira. Már ekkor is közösségi háznak tervezték, de akkor még a helyi német közösség számára. A 80-as években ezt a 20. század eleji épületet mozivá kezdték átépíteni, ám az építkezést soha nem fejezték be.

   Az Opočenský-Valouch terv teljesen lebontja a 80-as évekbeli hozzáragasztásokat, és visszaállítja az épület eredeti, puritán formáját. A beavatkozás után hiányzó tereket a tetőszerkezet megemelésével helyettesítették. A megemelt konstrukció alatt gyakorlatilag egy új emelet jött létre.

   Ezzel a formával és téglaburkolatú homlokzatával a közösségi ház a város külvárosában található istállók és gazdasági épületek jellegét idézi meg, arányrendszerével pedig tökéletesen illeszkedik a város jellegéhez. Az építési anyag (a tégla) teljes szépségében mutatkozik meg, így annak nemcsak a struktúrája látható, hanem mintegy a 20. századi helyi történelem tanújává lép elő. Hogy egységesebb és tartósabb legyen, mészalapú festékkel kenték le. Az eredeti és az új részek közötti különbséget csak az érzékeny szemű szemlélő veszi észre, de csak akkor, amikor a fény-árnyék játékok ezt lehetővé teszik.

   Technológiailag érdekes, hogy ama cél érdekében, hogy meg tudják őrizni az épület puritánságát és megmutatni a téglafalat, az izolációs anyagokat a fal belső (az enteriőr felőli) oldalán helyezték el.

   Az épület funkcionális szempontból alapvetően két részre oszlik: egy hangos, a nyilvánosság számára elérhető helyiségre, valamint egy csendesebb részre, amelyben az előadóterem található. E két egység között van egy domináns betonblokk, amely nemcsak elválasztja és kellőképpen izolálja egymástól ezeket a tereket, hanem itt találhatóak a műszaki helyiségek, toalettek, valamint a lépcsők is.

   A slavonicei közösségi ház egy egyszerű és visszafogott épület. A cseh építészetben az utóbbi időben egyre több példát találunk arra, hogy az új forma harmonikusan illeszkedik bele történelmi környezetébe. Ez az épület is egy remek példa erre. Nem lehet ugyanis elégszer hangsúlyozni annak a szakmai alázatnak és arányérzéknek a fontosságát építészeti örökségünk iránt, amely azt tudja eredményezni, hogy új házak organikusan illeszkedjenek környezetükbe, valamint azt a lehetőséget sem, hogy az ilyen épületek létfontosságú kontinuitást teremtsenek meg régi és új korok formái, igényei, irányvonalai között.


Az Ön véleménye

név:

e-mail:

hozzászólás:


biztonsági
kód:


Nem látom a kódot
- Ide Írja be a biztonsági kódot!
 

Vélemények :