[kapcsolat]   husken

Karácsonyi nyitva tartás

 

LitFest

 

karácsony nagyinál

 

wmu meghosszabbitott

 

MaJel nyitva tartás

 

kitüntetés

 

MTN

 

eperjesi egyetem

 

KSK plakett

 

Rovás Google naptár

 

ISSN 1337-7167
< Képzőművészet < Videóanyagok < Irodalom < Színház < Társadalom​ < Programok < Utazás < Építészet < Médiavisszhang

 

ArtResidence

ArtResidence

reakció
MaJel Rovás Központ

 

Szabó Ottó

 

2%

 

Szabadiskola

 

Felvideki események

 

Kultiplex

 

Zeman Zoltán

 

ŠÚV
<<< Vissza a főldalra

SANAA

szerző: Václav Kinga 2010-05-15

 

SANAA

SANAA

   Így volt ez tavaly Peter Zumthorral, aki a svájci tájak hangulatából indul ki, valamint idén a SANAA építésziroda esetében is, akiknek minimalista munkái teljesen letisztítják az épületeket mindennemű extravaganciától. Helyettük az egyszerű formákat, nemes anyagokat és tiszta színfelületeket részesítik előnyben. Épületeik látszólag nagyon egyszerűek, teljes mértékben ignorálják a kortárs építészet bombasztikus tendenciáit.
   A két építészt, Kazyuo Sejimát és Ryue Nishizawat tömörítő irodának érződik a feladattal szembeni alázata. Épületeik formailag is tökéletes kompozíciókat alkotnak, ugyanakkor ötletesek is. Munkáik sajátja a japánok itt már bemutatott arányérzéke forma- és térformálást illetően. Bár a szépség komplexebb fogalom annál, mintsem csakúgy vagdalkozzunk vele, itt most megengedem magamnak, hogy épületeiket egyszerűen szépnek nevezzem.
   A Pritzker-díj zsűrijét ez a szépség olyannyira meggyőzte, hogy szakítottak azzal az eddig ugyan már egyszer megtört, de továbbra is élő hagyománnyal, hogy csak egy építésznek ítélik oda a díjat. Az idén egy építészpárosnak adományozták.

Néhány mazsola munkásságukból:

Zollverein Menedzsment és Design Iskola, Essen, Németország, 2003-2006

   A Ruhr-vidéki város egyik iskolaépülete ez a nagyon egyszerű formájú épület. Egy 2001-ben világörökséggé nyilvánított bányatelepen épült, ahol ez volt az első új épület. A SANAA 35x35x35 méteres kockája nyersbeton felületekkel lép kapcsolatba a külvilággal, megidézve így az ipari csarnokok építészeti jellegét. A racionalitást látszólag teljesen nélkülöző nyílások az épület belső elrendezését tükrözik vissza.

A Kortárs Művészetek 21. századi Múzeuma, Kanazawa, Japán, 1999-2004



   Ez az épület nagy sikert aratott nemcsak szakmai fogadtatását tekintve, hanem a laikus látogatók szemében is. Az egyszerű, kör alaprajzú épület homlokzata átüvegezett, így maximális kapcsolatot teremt a külvilág a belső terekkel.


Ez a koncepció köti össze az egyébként szétszórt formákat, amelyek különböző méretűek, alakúak és arányrendszerűek, lehetőséget biztosítva így a folyamatos flexibilitásnak. Így a legkülönbözőbb igényeknek tud megfelelni ez az épület.


Christian Dior Building, Tokió, Japán, 2001-2003

   A Christian Dior üzletház Tokió egyik bevásárlóútján (Omotesando) található, ahol több világmárka különböző sztárépítészek által tervezett épületben prezentálja magát.  A Dior tornyát az eltérő magasságú szintek párkányai tagolják. Az épület homlokzatát áttetsző üvegfalak alkotják. Az épület rendkívül visszafogott, a Dior márka szinte meg sem jelenik.
 

O-Museum, Iida (Nagano), Japán, 1995-1999


   Az 1995-től 1999-ig épülő múzeum természetes környezetével kontrasztot képez a homlokzat üvegburkolata, valamint az egész épület formája, mégis kellemesen illeszkedik környezetébe, amely mintegy hátteret képez a dinamikus formájú komplexum számára.

Üvegpavilon, Toledo Museum of Art, Toledo (Ohio), USA, 2001-2006

 Az épületet a környező parkba úgy helyeztek el, hogy a park fáitól a belső tereket csak a nagyon vékony, tiszta üvegfelületek választják el. Így az épület szinte teljesen elveszik a reflexióknak és az átlátszó felületeknek köszönhetően. Kazuyo Sejima szerint a japán parkok jellegéből inspirálódtak, amely tér egyszerre szolgál találkozók helyszínéül, de meditációkra is alkalmas. Sejima es partnere egy olyan teret terveztek a Toledo Museum Üvegpavilonjaként, amely ezt a meditatív csendet tükrözi vissza: a látogató mögött ott a művészet, szemben vele pedig a fák és az égbolt, ezt az érzést pedig az üvegfelületek említett reflexiói emelik hatványra.
 

Rolex Oktatási Központ, Lausanne, Svájc, 2004-2009

   A lausanne-i egyetem új oktatási központjának funkcióit eredetileg egy toronyban kívánta összesűríteni az építésziroda – végül a közösségi szerepre való tekintettel döntöttek a földszintes épület mellett. A lepényszerű tömeg azonban helyenként elemelkedik a talajtól, átjárást kínálva a 14 belső udvar valamelyikébe. A belső lankák a környező táj szerves folytatásaként értelmezhetőek.
 

Louvre Lens, Lens, Franciaország, 2009-2012

   2012-ben nyílik meg a párizsi Louvre múzeum fióképülete Lensben. Ide kerülnek az olyan kiállítási tárgyak, amelyeket a múzeum párizsi része helyhiány miatt nem tud megfelelő módon prezentálni. A hatalmas alapterületű épületegyüttest lineáris formában összekapcsolt téglatestek alkotják. Ezeket helyezték bele az épület számára kijelölt parkba. Ebben a tervezetben SANAA-ék kamatoztatni tudták a múzeumtervezésben eddig szerzett összes tudásukat. Itt is használták azt a megoldást, amikor az épület és környezete között intenzív viszonyt teremt az átüvegezett felület. Ezt a megoldást egyszerűen nem lehet megunni!
 

Fotók:
Hisao Suzuki, SANAA
SANAA


Az Ön véleménye

név:

e-mail:

hozzászólás:


biztonsági
kód:


Nem látom a kódot
- Ide Írja be a biztonsági kódot!
 

Vélemények :

név: Bea e-mail: nincs e-mail megadva dátum: 2010-05-15
Egyetértek a választással, és csatlakozom, én is megengedem magamnak... szépek.